Tartalom átvétel

2007 Évzáró - 2008 Évnyitó

Szinte pontosan egy éve, hogy  édesapám Dr. Lenkey Béla ötletéből megfogalmazódott a gondolat, hogy Lenkey János születésének 200. évfordulóját apropóul használva létrehozzunk egy kis csoportot Lenkeyekből és Lenkey leszármazottakból. Így jött létre és kelt útra egy kezdeményezés, melyről gyerekkorom óta ábrándoztam: "feleleveníteni a Lenkey család hagyományait, megtalálni és megismerni nagy múltú családunk ma élő örököseit"

Azóta minden előírásnak megfelelően jogilag is létezik a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület, adószámmal, könyvelővel.

Kifizettünk minden számlát, ami a tavalyi legnagyobb teljesítményünk, a bronz Lenkey emléktábla elkészítésével, megtervezésével, engedélyeztetésével, öntésével és felhelyezésével volt kapcsolatos. Az egyéni felajánlásokon felül, amiket ezúttal is ismételten köszönünk (Eger város: 150e,- Lenkey János: 40e, Beniczky Péter: 40e, Lenkey-s Bajtársi Egyesület: 50e; Farkasné Lenkey Éva: 40e; Dr. Lenkey Béla: 40e; Lenkey Péter és családja 160e) befolyt 2007-es tagdíjak nagy részét is erre a célra használtuk fel. A Lenkey ház homlokzati festését az Egri önkormányzat végeztette el számunkra díjmentesen. Köszönjük a segítséget és a felajánlásokat!

Apropó a Lenkey talákozó képeit és az Egri városi TV híradását tartalmazó DVD-t nálam megrendelhetitek DVD és postaköltségi áron 600,- magyar forintért.

Újabb örömteli hír még az óévből, hogy Debrecenben, a Lenkey utcában, decemberben emléktáblát állított a Kossuth Egyetem Baráti Köre melynek édesapám, Dr. Lenkey Béla az elnöke és a Debreceni önkormányzat, valamint a Lenkey Társaság KÖE (vagyis mi) Lenkey János születése 200. évfordulója alkalmából.

A nemzetközi találkozóra készülődés, a szervezkedés megfelelő jogi keretének kifundálása, a hivatalos dolgok intézése, engedélyeztetések, egri utazások, majd megint engedélyeztetések, és hivatalos beadványok készítése, hozzájárulások beszerzése, hatósági tárgyalások, és szponzorok keresése lekötötte minden, erre a célra félretett időnket és energiánkat, de aztán mindenért kárpótolt minket az, hogy olyan sokan és olyan lelkesen jöttetek el szeptember 22-én a Lenkey találkozóra. A találkozó nagyon sikeres volt. Köszönjük nektek a részvételt és, hogy azóta is kapunk tőletek kedves támogató leveleket.

Jólesik, hogy szinte mindannyian a találkozó megismétlését, vagy legalább valami folytatást reméltek. Mi is ezt szeretnénk, ezért most - még csak gondolat ébresztőként - szeretnénk felvetni egy ötletet arra vonatkozóan, hogy ez év június elején-közepén, az iskola végét megvárva Lenkey százada hazatértének 160. évfordulója emlékére bejárnánk a huszárok által bejárt 130 km-es utat egy buszos kiránduláson, ha nem is 21 óra alatt, ahogy ők tették. Így előzetesen 5 napra gondolunk busszal, szállással. Ezt természetesen meg kell szervezni komolyan, ezért bekerülést még nem tudok mondani, de ez a fertálya a földnek még elég normális, ami az árakat illeti. Az útvonal legtávolabbi pontja a Dnyeszter parti Mariampol (ma:Kamenec-Podolszk, ahol a szőkést elhatározták), majd Brezan (a Würtenberg huszárok szálláshelye), Sztanislau (ma: Sztaniszlav, ahol az elhíresült lengyel temetés zajlott), Nadworna (ma: Nadvornaja, ahol Lenkey utolérte a szökésben lévő huszárjait)  és a Máramarosszigeti Fehér-Tisza parti Körösmező (ma: Jaszinja, ahol Lenkey újra átvette a paracsnokságot és huszárjaival a történelmi Magyarország földjére léptek) érintésével már túl a Tisza varázslatos forrásvidékén lassan hazafelé fordítjuk a szekeret. Az út folyamán számtalan természeti és történelmi értéket tekinthetünk meg, végig járhatjuk azt a Kárpátokat átszelő útvonalat, ami valaha a hazájáért aggódó 131 magyar huszár és 137 ló útját kísérte.

Jó reményünk van arra, hogy erre a kirándulásra velünk tart egy idegenvezető is, aki a hely kiváló ismerője, így rengeteget tanulhatunk, miközben emlékezünk, és jól érezzük magunkat együtt egy rövid hétre.

Ez az év is, mint a tavalyi, kerek évforduló. A ’48-as szabadságharc és Lenkey százada hazatérésének 160. évfordulója. Idén is, mint ahogy tavaly, számítok a segítségetekre és remélem, minél nagyobb buszt kell, hogy kerítsünk az utazáshoz.

T. Ágoston Laci bátyánk könyvére szeretném újra felhívni figyelmeteket ezen apropó okán is, és kérni benneteket, hogy amennyiben tehetitek, keressetek értékesítési csatornákat e - nem csak nekünk - remek és érdekes történelmi regénynek. Fáradozásotokat előre is köszönjük.

Kérlek benneteket, hogy jelezzétek ha valamelyikőtöknek van olyan ismerőse, aki jártas honlap készítésben és ezt nekünk igen jutányosan megoldaná, illetve, ha van valaki, aki tud ajánlani olyan szolgáltatót, ahol egy ilyen honlap fenntartása minimális összeget emészt fel, hiszen kár lenne 5-10 ember éves tagdíját erre áldozni, ha van más megoldás is. Köszönöm.

Remélem, örömmel olvastátok ezt az évértékelőt, gondolat ébresztőt, nyári út- és könyvajánlót. Kérlek, jelezzétek, ha érdeklődtök a túra iránt, biztos, hogy egy életre szóló élmény lesz. Ha tehetitek, segítsétek munkánkat bármi módon, mindenfajta együttműködés még eredményesebbé teszi közös munkánkat. Minden jó gondolatra vevők vagyunk. És végül, de nem utolsó sorban álljon itt egyesületünk számlaszáma ahová 2008-as tagdíjaitokat várjuk: Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület:
 
12010628-00178570-00100009
 
A tagdíj változatlanul csak 2000 forint/fő/év. Az ukrajnai kirándulást megelőzően tartanánk meg idei első közgyűlésünket május táján, ami a tavalyi záró közgyűlés is lenne egyben. Ezen meg lehet majd tekinteni gazdálkodásunkat illetve szót ejtünk terveinkről és megbeszéljük a kirándulás részleteit, a konkrét programot és a felmerülő kérdéseket.
Várom mielőbbi visszajelzéseteket, rokoni üdvözlettel,
 
Lenkey Péter