Tartalom átvétel

Felhívás!

A 2017 – es esztendő – egy emlékezetes évforduló lesz, mert ebben az évben ünnepeljük az Eger város híres szülöttjének – LENKEY JÁNOS 1848 -'49 –es honvéd tábornok – születésének 210.-ik évfordulóját.

Ebből az alkalomból – az Eger Város Vezetésével egyeztetve és egyetértésben szeretnénk méltóan megemlékezni az 1850. február. 7.-én az aradi várbörtönben mártírhalált halt Lenkey János honvéd tábornokról.

A megemlékezés sorozat részeként Lenkey János egri szülőháza felújításra kerül (az épület az egri Széchenyi út és a Kováts János út kereszteződésében található). A szülőházban egy közösségi házat, szabadságházat, múzeumot alakítanak ki, melyben helyet kapna a Rákóczi szabadságharc, az 1848 - '49- es szabadságharc, az 1956 – os szabadságharc emlékei, relikviái.

A másik kiemelkedő esemény lenne – egy a Lenkey János honvéd tábornokról mintázott és készített köztéri nagyméretű bronz szobor felavatása. Az Eger Város Vezetésével (Polgármester Úrral) egyeztetve a Lenkey szobor a jelenlegi Belvárosi udvar pihenő részén kapna helyet, mely a szobor felállítása, felavatása után „LENKEY udvarként" funkcionálna tovább. (A Lenkey János honvéd tábornokról mintázott bronz szobor készítése szépen halad)

A fent leírtakkal Eger Város egy régi elmaradást pótolna, és méltó helyre kerülne Lenkey János honvéd tábornok tevékenysége, emléke.

Aki a fentiek alapján leírtakat magáénak vallja, egyetért a Lenkey János tábornok születésének 210.-ik évfordulójának méltó meg ünneplésével, valamint a Lenkey köztéri szobor felállításával, és anyagilag is szeretné támogatni – e nemes célt a szobor elkészítését, az keresse egyesületünk elnökét, Lenkey Pétert. (Aki a szobor kivitelezését 50.000 Ft. összeggel támogatja, a szobor talapzatára támogatóként felkerül)

Lenkey Péter 

Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület
Számla szám: 12010628 – 00178570 - 00100009