Tartalom átvétel

Tavaszi hadjárat

Nem sokára indul a Tavaszi hadjárat. Emlékezzünk a 168 évvel ezelőtti eseményekre! Lelkes hagyományőrzőknek köszönhetően az eredeti történelmi helyszíneken, korhű egyenruhákban és fegyverekkel élednek újjá a régi haditettek.

A magyar honvédsereg egyik legsikeresebb offenzívája az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc időszakában tavaszi hadjárat néven vonult be a történelembe.

1849 márciusában Ferenc József az ún. olmützi alkotmányban megsemmisítette Mo. függetlenségét. Válaszul a Tisza mellett összevont honvédsereg - Görgey Artúr vezetésével - ellentámadásba lendült és a tavaszi hadjárat első szakaszában

  • Hatvannál, Tápióbicskénél és Isaszegnél (ápr. 2-án, 4-én, ill. 6-án) megverte az osztrákokat.

Ekkor az udvar menesztette fővezérét, Windischgátz herceget, de hadi helyzetén ez sem segített.

  • A tavaszi hadjárat második szakaszában, Vácnál (ápr. 10-én) és Nagysallósnál (ápr. 19-én) aratott győzelem után, a honvédsereg fölszabadította a sokáig körülzárt és ostromlott Komáromot.

A hadjárat lezárásaként a honvédsereg V. 4-21: megostromolta és visszafoglalta a budai várat

A tavaszi hadjárat eredményeként a honvédek kiverték az országból a Habsburgok legerősebb hadseregét, az országgyűlés pedig 1849. ápr. 14-én a debreceni Nagytemplomban kikiáltotta Mo. függetlenségét és a Habsburg-ház trónfosztását.

Read more: Tavaszi hadjárat