Tartalom átvétel

Március 1: Lenkey ház megnyitója

Kedves Család!

 

Öröm volt látni, hogy az utóbbi napok-hetek híreire megbolydultatok és nagyon sokan igazoltátok vissza részvételeteket az ünnepélyes avatáson-megnyitón. Érdemes volt várni, mert most már teljesen hivatalos meghívó is érkezett részünkre az alábbi szöveggel (de csatolva még szebb). 

 

A lényeg, hogy a díszünnepségnek (Eger, 2024.03.01.) az egri Városháza díszterme ad otthont 15.00 órától. Várunk benneteket szeretettel.

Az ünnepséget követően együtt indulunk majd a Lenkey házhoz a szalagátvágással egybekötött megnyitóra. A megnyitót követően szeretném az előzetes terveknek megfelelően „birtokba venni” a Lenkey házat és ott maradni veletek egy kicsit. Régen találkoztunk ????.

Nem tudom még milyen lehetőségeink lesznek pontosan ott helyben a házban, de ha kérhetlek benneteket mindenki hozzon egy kis (tényleg kicsi) tálcás rágnivalót, sósat, édeset egymás örömére, amolyan batyus módon. A vizet, innivalót és ott helyben majd beszerzem.

 

Ezen az együttléten, illetve a tervek szerint ezt megelőzően is alkalmatok lesz megvásárolni Horváth Béla történész úr tavaly megjelent Lenkey kötetét, amely nagyon olvasmányos, jól megírt és tudományos értelemben is számottevő sok érdekes újdonságot is tartogat, még nekünk is. Nem véletlen, hogy pont a hazai ’48-’49 nagyágyúja Dr. Hermann Róbert, aki az ünnepségen is beszédet mond, szerkeszti azt a sorozatot amelyben Bélánk könyve is helyet kapott.

 

Köszönöm sokatok visszajelzését a Lenkey névsor aktualizálása kapcsán. Azt az információt kaptam, hogy most még nem lesz ennek jelentősége, de a közeljövőben készül a vármúzeum egy családi kártya-rendszerrel, hogy a Lenkey családok és tagjaik egy-egy családra kiállított kártyával mindig bebocsájtást élvezhessenek a Lenkey házba.

 

Most ennyi, ott találkozunk ???? addig is jó egészséget kívánok mindnyájunknak, üdvözlettel,

Péter

 

 

 

„Meghívó Lenkey János és az egri 48-asok emlékezete címmel nyíló állandó kiállítás megnyitójára

 

Program: 15.00–16.00 Díszünnepség a Városháza dísztermében A vendégeket köszönti:

Mirkóczki Ádám, Eger város polgármestere

Beszédet mond:

Munkácsi Sándor, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke

Lenkey Péter, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület elnöke.

 

A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese Közreműködnek: Egri Lenkey János Általános Iskola tanulói, Modus rézfúvós együttes, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület

 

16.30–17.00 Koszorúzás, majd ünnepélyes szalagátvágás Lenkey János tábornok szülőházánál (Eger, Kováts János u. 2.)

Köszöntőt mond:

Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója A tárlatot bemutatja: Fejér Ingrid muzeológus”

CsatolmányMéret
lenkey_meghivo (1).pdf1014.39 KB